Oblike odpravljanja bolečin v zreli dobi

»Bolečina je sporočilo in posledica neravnotežja v človeškem bitju«

William James je rekel:
»Nova ideja je najprej zasmehovana,
nato je zavrnjena kot banalna,
dokler nazadnje ne postane sama po sebi umevna.«

V zreli dobi skoraj vsakega člana človeške skupnosti pestijo take ali drugačne bolečine. Največkrat so to kronična obolenja in pa akutne bolečine. Pri obeh vrstah bolečin se lahko odločimo poleg klasične medicinske oskrbe tudi za različne oblike alternativnega zdravljenja, kot so: akupunktura, akupresura, kiropraktika in osteopatija, homeopatija, biosinergija, bioenergija, ajurveda, reiki, kristaloterapija. Posežemo lahko po različnih masažnih tehnikah,kot so: klasična masaža, shiatsu masaža, tui-na terapija, refleksoterapija. Lahko se odločimo tudi za oblike samozdravljenja, kot sta reiki in zdravljenje z zelišči ali pa si pomagamo pri vzdrževanju kondicijskega stanja ,tako fizičnega, čustvenega, mentalnega kot tudi duhovnega z raztegovalno-energijskimi vajami, kot so joga (asane), tibetanske vaje Vrelec mladosti, shiatsu vaje, evritmija in tai či-čuan.

Vse oblike alternativnega pristopa temeljijo na energijski strukturi človeškega bitja. Pred podrobnejšim opisom teh oblik bi želela predstaviti svoj pogled na bolečino in bolezni, ki je morda drugačen od običajnega, saj izhaja iz drugega zornega kota. Izhajam namreč iz vedenja, da človek ni samo fizično telo, ampak da je najprej ustvarjena njegova energijska struktura in na podlagi te se razvije fizično telo. Zato imajo vsa bolečinska stanja svoj izvor v energijski strukturi. Vsaka bolečina, fizična ali čustvena, mentalno ali duševno trpljenje, nam je sporočilo, da nismo v skladu s svojo osnovno naravnanostjo, da nismo v ravnotežju. Da ponovno ustvarimo ravnotežje, lahko uporabimo eno od zgoraj naštetih oblik pomoči. Za lažje razumevanje delovanja omenjenih tehnik ter lažjo odločitev, kdaj naj se katera od njih uporabi, sledi še moj pogled na  energijsko strukturo človeškega bitja.

ENERGIJSKA STRUKTURA ČLOVEŠKEGA BITJA

Obstajajo štirje nivoji:

 1. Fizično telo (skelet, mišice, ožilje, organi, žleze)
 2. Avra ali energijsko polje, ki se venomer spreminja, saj energija neprestano kroži. V to polje je vpetih sedem plasti, sedem energijskih teles. Ta so:
  – eterično telo (meridiani, akupunkturne točke)
  – čustveno telo (odnos do samega sebe, naša čustva)
  – mentalno telo (miselne strukture, naše predstave o nas in svetu, miselni vzorci, ki smo jih ustvarili sami, jih prevzeli od drugih ljudi ali so posledica neke družbene sredine)
  – astralno telo (naši odnosi z drugimi ljudmi in drugimi svetovi)
  – telo resnice
  – telo vedenja
  – božansko telo
  Prva tri telesa so povezana z osebnostjo, zadnja tri pa z duhovnimi vidiki, četrto telo pa je povezovalec vseh ostalih.

V avri je sedem glavnih energijskih centrov čaker, ki so povezovalci med plastmi energijskih teles. Vseh sedem centrov seva skozi vseh sedem teles. Tu so še: več manjših energijskih centrov, ki so na vseh sklepih, akupunkturne točke in 14 meridianov, ki so v bistvu eterično telo. Skozi centre energija vstopa in izstopa. Vstopa sveža vseprisotna univerzalna energija, ki jo imenujemo či, prana, bioplazma, reiki in ta energija spodriva zastajajočo, porabljeno ali blokirano energijo, tako da bitje vseskozi dobiva »hrano« za svoj obstoj.

Vsak energijski center je povezan s fizičnim telesom preko sedmih žlez z notranjim ali zunanjim izločanjem. Od pretočnosti in odprtosti centra je odvisno, kako bo delovala žleza, ki pretvarja finosnovne energije v snovi, ki jih fizično telo potrebuje za svoje delovanje. Kadar je pretok energije slab ali blokiran, žleze in posledično tudi telo ne dobijo dovolj snovi za svoj obstoj in razvoj, zato moramo primanjkljaj dopolniti z vnašanjem hrane, vitaminov in mineralov od zunaj.

 1. Hara je tretji nivo in nam predstavlja osnovno os, okoli katere spiralasto vibrirajo naši atomi, ki jih os kot magnet drži skupaj. Poteka vertikalno in je vpeta v zemljo in kozmos. Kadar se ta os podre, se počutimo zelo utrujene in razpršene, težko se zberemo in osredotočamo na karkoli, težko najdemo svoj smisel in svoje naloge v življenju.
 2. Jedrna zvezda je naše središče, naša prava narava, naše bistvo. Kot svetloba proseva skozi vse naše plasti in toliko kot jo uspemo spustiti skozi te plasti, toliko resničnega sebe tudi živimo v vsakdanjem življenju. Kaže nam smer, kam gremo. Je sila, ki nas žene naprej.

KDAJ UPORABITI KATERO OD ALTERNATIVNIH OBLIK?

Kadar se človek približuje starosti, njegova telesa začnejo vibrirati v finejših vibracijah, bolj je povezan z duhovnim svetom kot pa s telesnim življenjem. Kadar te procese razume in dopušča, živi to obdobje v miru in ljubezni. Dojemanje bivanja se poglobi in življenje postane še bogatejše. Na fizični ravni pa začne telo izgubljati moč, zato je še pomembneje, da vzdržujemo svojo kondicijo s fizično aktivnostjo, kolikor je to v naši moči. Pri tem mislim predvsem na gibalne vaje, raztezne vaje in masaže. Psihično počutje in razumevanje sebe pa lahko podpremo s pogovori pri psihologu, psihoterapevtu ali zdravilcu.

Pa poglejmo, kdaj uporabiti katero od oblik alternativnega zdravljenja, samozdravljenja  ali vzdrževanja dobrega telesnega in psihičnega počutja.

Pri akutnih bolečinah lahko izbiramo predvsem med naslednjimi oblikami:

Akupunktura: z zabadanjem igel v akupunkturne točke na koži terapevt vzpostavi pretok energije po meridianih  energijskih poteh in ustvari potrebno ravnotežje v telesu.

Akupresura: lahko ji rečemo tudi akupunktura brez igel. Tu s pritiskanjem s prsti na določene točke in masiranjem le-teh ravno tako kot pri akupunkturi vzpostavljamo želeno ravnotežje v telesu. Lahko jo uporabljamo kot obliko samopomoči.

Kiropraktika in osteopatija: osredotoča se  na posledice  bolečinska stanja predvsem v hrbtu in sklepih in z nežno masažo ter hitrimi premiki v sklepih izboljšuje zdravje. Pri zdravljenju se poglablja v bitje in išče povezave nastanka bolečine-poškodbe  v čustveno miselnih stanjih. Ko človek ozavesti to stanje, ustvari pogoje, da energija spet steče.

Biosinergija: celostni pristop k človeškemu bitju, ki vsebuje kineziologijo, zdravljenje z esencami, pozitivnimi miselnimi vzorci, akupresuro, reiki, osteopatijo. Preko napetosti mišic se poišče neravnovesje med meridiani in se ugotovi za zadravljenca najprimernejši način zdravljenja.

Homeopatija in zdravljenje s cvetnimi esencami: narava nam ponuja svojo lekarno. Iz zakladnice njenih sporočil, ki se zakodirajo v vodo, se najde za vsako bolezensko stanje sporočilo, ki v bitju zopet vzpostavi ravnotežje, oziroma vzpodbudi v človeku njegov samozdravilni sistem.

Reiki: zdravljenje z univerzalno življenjsko energijo. Reikist preko sebe posreduje pretok sveže energije in s polaganjem rok po telesu vzpostavi ravnovesje v energijskem polju  ter aktivira človekov samozdravilni sistem. Je tudi primerna oblika samozdravljenja.

Joga: je del ajurvede in vsebuje asane, določene telesne drže in dihalne tehnike ter je celostni sistem umske in telesne vadbe.

Masaže: klasična masaža, shiatsu masaža, tui-na terapija, tajska masaža in refleksoterapija pospešujejo pretok energije po meridianih in pomagajo pri vzdrževanju ravnovesja v telesu.

Gibalne tehnike: tai chi chuan je počasno izvajanje skladnih gibov in dihalne vaje, ki izboljšujejo pretok čija po telesu.

Evritmija skozi gib, zvok  besedo in ritem vzpodbudi v nas ustvarjalne sile, ki nas poživijo in zmanjšujejo mišično napetost in stresne situacije.

Tibetanske vaje Vrelca mladosti in shiatsu vaje odpirajo energijske centre in pospešijo očiščevanje toksinov iz telesa ter nam omogočijo, da se naše energijsko telo zopet napolni s svežo življenjsko energijo (čijem, prano …).

Vse gibalne vaje in joga imajo poleg doseganja večje prožnosti telesa tudi globlje učinke, saj je pri vseh zelo pomembno dihanje, naša čustvena in miselna naravnanost in sežejo tudi do najfinejših plasti našega bitja.

Za kronične bolečine prav tako lahko uporabimo katerokoli od naštetih tehnik in metod, še posebej pa se priporočajo samozdravilne tehnike, npr. reiki ali akupresura, gibalne vaje in masaže. Z redno vadbo tibetanskih vaj, shiatsu vaj, evritmije, tai chi čuana ali asan ne samo, da si pomagamo pri nastalih bolečinah, ampak si s časom naberemo več energije in tako preprečimo, da bi do bolečin sploh prišlo. Bolečina ni nič drugega kot zastajajoča nakopičena energija. Lahko je posledica čustvenih stanj in miselnih vzorcev, ki nam na čustvenem in mentalnem telesu preprečujejo pretok energije, to pa se odraža tudi na eteričnem telesu in kasneje tudi na fizičnem. Bolečine niso nastale v nekem trenutku, ampak so nastajale po navadi dolga leta, zato jih ni mogoče zlahka odpraviti. Za zdravljenje je potrebna potrpežljivost in vztrajnost, potrebno je v celoti spremeniti način življenja in našo naravnanost v smeri, da dejansko v celoti začnemo živeti to, kar smo v svojem jedru, nehamo nositi maske in se pretvarjati, da smo nekaj, kar v naši resnici nismo.

ALI SO STAREJŠI LJUDJE BOLJ DOVZETNI ZA TAKE OBLIKE ZDRAVLJENJA?

Res je, da smo v zrelejših letih manj prilagodljivi in sprejemljivi za nove in drugačne stvari, vendar menim, da izbira ni odvisna od starosti človeka, ampak od pripravljenosti prevzemati odgovornosti zase in za svoja dejanja. Za vse, kar se nam dogaja v življenju, smo odgovorni sami. Sami si zdaj in v tem trenutku ustvarjamo svojo prihodnost, s svojim mišljenjem in dejanji soustvarjamo naše bitje in okoliščine, v katerih se bomo znašli. Misel je energija in kamor jo usmerimo, tam je naša pozornost in tja se usmeri tudi naš tok življenja. Tisti, ki so se pripravljeni zazreti vase in znajo svoja bolečinska stanja prepoznati kot sporočila, da niso v skladu sami s seboj, se verjetno bolj obračajo k alternativnim oblikam zdravljenja, saj iščejo čim naravnejši način, kako zopet najti ravnotežje. Drugi raje odgovornost za svoje zdravje preložijo na druge, največkrat na zdravnike in sami niso pripravljeni v svojem načinu življenja spremeniti ničesar. V takih primerih tudi klasično medicinsko zdravljenje ni uspešno. Za vse oblike zdravljenja velja, da je potrebno sodelovanje pacienta in zdravnika, terapevta ali zdravitelja. Ustvarjena mora biti določena mera zaupanja, da se ustvari enotno energijsko polje izmenjave energije, ki prinaša hitrejše in boljše  rezultate. Ker je ljudi s težavami in bolečinami več v zrelem obdobju, je verjetno tudi povpraševanje po alternativnih oblikah zdravljenja  večje med starejšo populacijo.

PREDLOG ZA BOLJŠO OSVEŠČENOST

Kaj lahko storimo v danem trenutku za starejše, da bi bili bolj seznanjeni z različnimi oblikami pomoči? Smo individualna bitja, zelo različna, zato je prav, da obstaja tudi veliko različnih oblik pomoči, saj si tako lahko vsak najde sebi najbližjo obliko, ki ji zaupa in se ob njej počuti varno. Predlagam:

 • Uvajanje alternativnih oblik zdravljenja v zdravstvene domove, v domove za starejše občane in druge prostore, kjer se starejši srečujejo.
 • Razna predavanja za osveščanje ljudi o dobi, v kateri živijo, in jim pokazati, da je tudi ta del življenja ustvarjalen.
 • Kot družba jim pokazati, da so nam potrebni in ne samo v breme, da je njihova modrost, nabrana skozi izkušnje, ravno toliko pomembna kot otroška igrivost.
 • Organizirati delavnice in tečaje o oblikah samozdravljenja, saj sami največ lahko pripomoremo k izboljšanju počutja in odpravljanju bolečin.
 • Organizirati oblike gibanja za starejše osebe, ker je določeno disciplino lažje pridobiti v skupini kot pa posamezno.

Naj tukaj še omenim, da je za naše vitalno in radostno počutje pomembna tudi prehrana. Ne samo kaj jemo, ampak tudi kako jemo, kakšen odnos imamo do hrane in na kakšen način jo pripravljamo. Če znamo opazovati naše telo, kako se obnaša po uživanju neke hrane, lahko kmalu ugotovimo, katera vrsta hrane nam odgovarja in katera nam ne povzroča bolečin ali kakršnihkoli drugih težav. Po hrani, ki je res namenjena našemu telesu in je zaužita v pravi meri, se počutimo obnovljene in lahkotne.

 

Narava in tehnika nam ponujata veliko orodij, s katerimi si lahko pomagamo pri premagovanju težav, na nas je, da jih uporabimo in ne čakamo na druge, da bodo to naredili namesto nas.

Še tako zapleten stroj potrebuje človeško roko, da ga aktivira.

Besedilo pripravila:
Barbara Novak,  040 210 512
objavljeno v zborniku Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v patronaži, leta 2006

 

 

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close