Razstrupljanje telesa in duha

ZAKAJ JE POMEMBNO, DA K RAZSTRUPLJANJU PRISTOPIMO CELOVITO?

»Za vsako bolezen rož’ca raste.«         

»Iz iste smo snovi kot sanje.«

Hologramsko gledano, da je v delčku tudi celota, zaznamo, da je telo zmes zemeljskih prvinskih elementov, ki nosijo vso informacijo Zemlje. Skozi fizično telo lahko komuniciramo z Zemljo in tako pridobimo vse informacije, ki jih potrebujemo, da vzdržujemo ravnovesje v fizični strukturi. Za vsako neravnovesje, ki se pojavi v naši strukturi, lahko poiščemo telesu najprimernejšo pot do ponovnega ravnovesja oz. zdravja. Kadar telo tega ne zmore samo, mu pomagamo z vnesenimi informacijami, ki jih pridobimo skozi hrano, pijačo ali negovanjem.

Če pozornost prestavimo v energijsko strukturo človeka, se zavedamo, da je fizično telo tudi posledica zapisa naše duše. V vsaki mišici je torej zapisana tudi naša dušna struktura, naš namen in učenje. Tako lahko telo uporabimo tudi za notranjo komunikacijo med osebnostjo in dušo.

Proces čiščenja v telesu je povezan z energijo debelega črevesja, ki je povezana z vrlino čistosti. Če energija tega organa ni v ravnovesju, se kažejo posledice na vseh ravneh. Energije je lahko preveč, je prekomerno nakopičena, ali jo je premalo in prekomerno odteka. Čistost je tudi občutek v človeku, kam v prostoru kaj postaviti, da je le-to na svojem mestu. Dobra presoja za to, kaj je prav in narobe, pa se izraža skozi energijo pljuč. Torej so pljuča komplementarna, dopolnjujoča debelemu črevesju. Kadar denimo pade debelo črevo iz ravnovesja, bodo pljuča dopolnila primanjkljaj. Če je to kratkotrajno, bo telo samo vzpostavilo ravnovesje. Če neskladnost traja dalj časa, se lahko tudi pljuča izčrpajo in se bo fizična posledica pokazala na pljučih in šele kasneje na debelem črevesju.

Človeški računalnik zna sam poskrbeti za uravnoteženo delovanje, če človek deluje v skladu s svojimi ritmi in potrebami. Pogosto pa tega ne zmoremo, ker se prilagajamo zunanjim okoliščinam in zahtevam. Tako se zgodi, da sistem pade iz ravnovesja in se ne zmore sam regenerirati. Takrat mu pomagamo z zunanjimi pripravki in orodji, dokler zopet ne postane stabilno. Da bi čim manjkrat prihajalo do »izpadov«, se priporoča, da preventivno negujemo in vzpostavljamo okolja, v katerih bomo varni in sproščeni ter posledično bolj zdravi.

Poleg fizičnega telesa imamo tudi energijsko strukturo, ki ni vidna, niti ne oprijemljiva, se jo pa zavedamo v čustvenem, miselnem, socialnem in duhovnem smislu. Plasti se tesno povezujejo med seboj preko komunikacijskih poti. Fizični del se izraža skozi živčni sistem, čustveni je zelo povezan z limfo in miselni s kostmi. Socialni pa se izraža skozi samo komunikacijo: kako sprejemamo v sistem informacije, kako jih prebavimo in kaj potem naredimo z njimi oziroma kako izločimo nepotrebno.

Glede na to si lahko vsak dan postavimo vprašanje: S čim se hranimo? Ne samo v fizičnem smislu,ampak na vseh ravneh. Kako se čustveno nahranimo, kaj mislimo, v kakšnih odnosih smo, s čim duhovno rastemo? Kar oplajamo, to bo raslo. Dobri vnosi pomenijo večjo stabilnost.

Ljudje smo v veliki meri izgubili stik s samim telesom in mu ne zaupamo. To je lahko posledica čustvene izolacije ali zadržanosti. Zastoji  nastajajo zaradi neočiščevanja čustev ter zastarelih miselnih vzorcev. Namesto, da bi prebavili svoja čustva, razvijemo razvade in navade, s katerimi nadoknadimo čustveno nezadovoljstvo. Namesto da se soočimo s svojimi napakami, šibkostmi, se izogibamo predelavi sramu, ker smo napako naredili. Tudi kadar smo fizično aktivni, se taki zastoji pojavijo in dolgoročno pustijo fizične posledice. Odprto čustvovanje in preobrazba zastalih čustev pomeni posledično čistejšo limfo in boljšo komunikacijo med fizičnim telesom in dušo. Lahko pristopimo tudi z druge strani. Fizična aktivnost požene delovanje presnove in prebave, limfa preobraža strupe in jih izloči, posledično se tudi čustveno sprostimo. So pa čustvene blokade včasih močnejše in tak način ne deluje več v zadostni meri. Zato razvijajmo celosten pogled na proces življenja. Razstrupljevalni del je samo tisti del procesa, v katerem odpuščamo, kar ni v skladu z nami.

Drugi pomemben nivo je srčna ali socialna odprtost. Odnosi in izražanje sebe v odnosih. Nerešene težave zadržujejo v astralnem telesu energije, ki težijo srce, krvni obtok in krog presnavljanja informacij. Primer so nerešene zamere v odnosih.

Tretji nivo je duhovni. Kar nas duhovno nahrani je vera in zaupanje v življenje. Kadar smo duhovno nahranjeni, najdemo tudi smisel svojega bivanja na Zemlji.

 

RAZTRUPLAJNJE NA FIZIČNEM NIVOJU

Lahko izhajamo iz različnih vedenj o zdravilstvu in uradne medicine. Uporabimo vse vire, ki so nam na razpolago.

Najprej izhajajmo iz okolja, kjer živimo, iz naših korenin in vedenja. Slovenske korenine so bogate z informacijami o zeliščarstvu.

Trije mogočni sistemi zdraviteljstva so vsak zase zakladnica načinov in orodij. Vsi delujejo, zato bodimo pozorni, da se pripravki po nepotrebnem ne pokrivajo v delovanju. Upoštevajmo, da so pogoji, od koder prihaja to znanje, za našo kulturo drugačni in včasih precej specifični. Preverimo ali nam tak način odgovarja.

 • Ajurvedska vedenja so morda najbolj razširjena in v zadnjem obdobju tudi na naših tleh zelo čislana
 • Tradicionalna kitajska medicina
 • Tradicionalna tibetanska medicina

Skupne točke vseh načinov:

 • Hrana, ki pomaga pri odpravljanju parazitov iz telesa
 • Uporaba zelišč, različnih napitkov in drugi pripravkov za uživanje, ki telo alkalizirajo (vzpostavljanje bazičnosti v telesu)
 • Superživila
 • Obloge, obkladki, kopeli
 • Gibalne vaje, masaže, savnanje …
 • Sprostitvene, dihalne in meditativne tehnike

Hrana: vsa hrana rdeče in zelene barve odganja parazite. Bučna semena in olje, laneno seme in olje, brinovo olje, olje divjega origana, ingver (kurkuma), aronija, brusnice, acai jagode, umeboši slive v soli …

Glina: za pitje, obloge, maske

Koloidno srebro: za uživanje (deluje antibakterijsko, protivnetno), za izpiranje, za razkuževanje

Zeolit: razstrupljanje, nase veže težke kovine

Basica in MSM: za alkaniziranje telesa (bazičnost)

Alkalife: za alkaniziranje telesa (bazičnost)

Super živila:

 • Alge (morske, sladkovodne): spirulina, klorela, klamatske alge, kelp
 • Trave: ječmenova, pšenična, morske
 • Tekoči klorofil (lucerna-semena alfa alfa v tekočem stanju)
 • Mumio ali shilajit
 • Aloe vera
 • Čija semena, alfa alfa (lucerna)
 • Kambuča
 • Medicinske gobe: reiši, cordyceps, šitake, čaga
 • Šisandra
 • Ginsing

Tinkture in izvlečki: pegasti badelj, kopriva, ščetica, koriander, čemaž, grenivkine pečke, oljčni listi, poligenol – izvleček lubja bele jelke

Čaji: pegasti badelj, kopriva, zeleni čaj, zelena kava (Fitness kava), ingver, regrat

Prehranska dopolnila, ki so večnamenska: imajo sposobnost pospeševanja razstrupljanja in hkrati krepijo imunski sistem:  mumia, čaga, ginseng, aloe vera, aronija, šisandra, germanij, Fytodinamic, klamatske alge, tekoči klorofil, Izvleček oljčnih listov, poligenol (izvleček lubja bele jelke)

 

Uživanje kakovostne hrane in prehranskih dodatkov podpremo še z nego kože in sproščanjem. Koža je organ, ki tudi lahko pade iz ravnovesja, in takrat se hitro pojavijo nepravilnosti na koži. To je sporočilo, da je potrebna dodatna nega in uravnovešanje. Koža je naš plašč, zato ji posvetimo več pozornosti in negovanja. Ne toliko zaradi lepote, ampak predvsem zaradi zdravja. Koža mora dihati. Koži pomagamo, da bo bolje izločala strupe. Lahko si na obolelih delih naredimo obloge iz gline ali mešanice gline in alg. Za preventivo je dovolj, da si enkrat na teden naredimo mešanico iz olja in soli in natremo telo med prhanjem. Priporočljivo kadar nimamo kadi, da bi si naredili kopel.

Kopeli sproščajo in hkrati kožo očistijo strupov na površju. Priporočljive so solne kopeli, katerim dodamo nekaj kapljic eteričnega olja. Kadar nimamo kadi, je dovolj tudi kopel za noge. Po 15 minutni kopel si zmasiramo še podplate. Pri masaži uporabimo nežno olje, karitejevo ali kakavovo maslo.

Obloge: glina, alge

Kopeli: himalajska sol, solni cvet, eterična olja brin, rožmarin, olje divjega origana, čajevec, izvleček grenivkinih pečk, alge

Masaže: olja, ki razstrupljajo in sproščajo krče: magnezijevo olje, olje brina, ingverjevo olje, ginseng olje, olje zelenega čaja, rožmarinovo olje, olje divjega origana

Brinovo olje in olje divjega origana je potrebno razredčiti v osnovnem olju, za katerega lahko uporabimo olivno, mandljevo ali jojobino olje.

RAZSTRUPLJANJE NA ETERIČNEM NIVOJU

Etrično telo je mreža meridianov – energijskih poti, ki jih lahko najbolj primerjamo z živčnim sistemom. Zaželjeno je, da so te poti čiste in pretočne. Preventivno lahko poskrbimo za čisto eterično telo z gibalnimi in dihalnimi vajami. Uporabimo lahko katerokoli dihalno tehniko in vaje: asane, tai či, šiatsu, taoistične vaje, plazmo, evritmijo itd.

RAZSTRUPLJANJE NA ČUSTVENEM NIVOJU

Ko okrepimo in izčistimo eterični nivo, se srečamo s čustvenim telesom. Izražanje sebe, svojih potreb in čustvovanja je zagotovilo, da smo zadovoljni in sproščeni. Naučimo se izražati svoja čustva na miren in iskren način. Komunicirajmo odkrito in razstopimo maske vljudnosti in sramu.

Za podporo čustvenemu izražanju so na voljo pripravki, ki na miren in ljubeč način umestijo informacijo, da se naš sram mehča in raztaplja. Poznamo Bachove cvetlične kapljice, Aura Soma, Iamki esence, Desert Flower, aromaterapija itd. Tudi Klamax-klamatske alge z radiolo zelo dobro podprejo proces in predvsem živčni sistem.

Za razstrupljanje na miselnem, socialnem in duhovnem nivoju je potrebno uporabiti druga orodja in pristope. Prehrana in vadba sta premalo, če želimo narediti spremembo v navadah in razvadah. Preobraziti moramo tudi miselne vzorce obnašanja, ki pa so včasih zelo zakoreninjeni, zato to od nas zahteva veliko volje in potrpežljivosti.

 

Ko sočutje postane način bivanja, lahko rečemo, da smo iz iste snovi kot sanje.

 

 

Barbara Novak, Ljubljana, januar 2015

search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close